Inspiratie voor je woonkamer in een kleine woning

Tiny House inrichting: tips en modelwoning

Tiny houses zijn in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de meest spannende trend in wonen. De kleine woningen staan voor een compleet eigen manier van leven, een levensstijl waarin compact, flexibel wonen en minimale spullen centraal staan. Het leuke is, tiny houses zijn er in alle soorten en maten; zo kun je jouw droomhuisje bouwen of kopen zonder dat je gelijk een fortuin kwijt bent. Heb jij een leven lang spullen verzameld, maar wil je terug naar de overzichtelijkheid van eenvoud? Dan past een tiny house inrichting bij jouw nieuwe levensstijl. Hier lees je de basics over tiny houses en hun inrichting.

Wat is een tiny house?

Wat is dat toch, dat een bepaalde groep mensen kleiner wil wonen, terwijl ze best de middelen hebben om een ‘gewoon huis’ te kopen? Er zijn een paar dingen die tiny houses fans met elkaar gemeen hebben.

Zo houden de tiny houses fans van het idee dat een eigen woonruimte niet veel hoeft te kosten. Maar niets staat in de woonstijl zo centraal als ontspullen! Een groeiende groep mensen heeft behoefte aan een eenvoudig en overzichtelijk leven, met alleen de spullen die zij nodig hebben. Dat is behalve fijn in dagelijks gebruik ook duurzaam, een belangrijk argument voor veel tiny house-bewoners. Naast een beperkte inrichting kun je ook de afvalstromen en het energiegebruik van je huisje grotendeels zelf bepalen, van een beetje tot heel erg duurzaam. Tenslotte speelt het sociale aspect mee; het kan een leuke manier zijn om samen te wonen met gelijkgestemden. Het is niet ieders droom, maar het komt voor dat bewoners hebben hun huisje in een gemeenschap plaatsen.

Inspiratie voor je eigen tiny house inrichting uit een modelwoning

Idee voor je tiny house inrichting: handige kastmuur

Een hoogslaper met daaronder lades en kasten, dat hebben we wel vaker gezien in kinderkamers of jongerenwoningen. Wat we hier heel tof vinden, is de hangkast bij het voeteneinde. Een ideale oplossing om al je mooie bloesjes netje op te kunnen hangen, en toch geen kast bij je voeten te hebben waar je voortdurend je tenen aan stoot.

Idee voor je tiny house inrichting: handige klaptafel

De tafel is bij uitstek iets dat veel ruimte in beslag neemt. Nu kun je er natuurlijk voor kiezen die dan maar gewoon weg te laten, maar als je dan altijd met je laptop en studieboeken op schoot terecht komt is dat niet ideaal. Daarnaast wil je natuurlijk een plekje om gezellig samen te eten. Daarom is deze tafel inklapbaar, zodat je gemakkelijk ruimte maakt voor je andere bezigheden. Tafel inklappen, matje uitrollen en mediteren of yoga poseren maar!

Handige ruimte tips voor je badkamer in een kleine woning!

In de badkamer is het vooral een kwestie van zoveel mogelijk van de muren gebruiken. Daarom is de linker wand één grote kast. En dat hoeft niet diep te zijn, want de meeste toiletartikelen zijn niet groot. Voor de handdoeken is er achter de kleine kast nog wat extra ruimte, en de wastafel staat ook weer op extra bergruimte.

Inspiratie voor je woonkamer in een kleine woning

De echte eye-catcher is de voorkant van de woning. Wij vonden vooral de verhoging een goede vondst, waardoor het blok links tegelijk dienst kan doen als klein bureautje en als bijzettafel. De zitkussens links zijn een prima alternatief voor een bank, die toch altijd veel ruimte in beslag neemt. De grote gele stoel lijkt de enige écht zondiging te zijn in een interieur waar verder alles zo efficiënt mogelijk is. De ultieme troon om het kleine paleis vanuit te overzien!

Wil je weten hoe je deze handige dingen zelf kunt maken? Houd dan de website van Karwei in de gaten, daar publiceren ze de komende tijd handige blogs met DIY zelf tips!

Ontspullen voor je tiny house inrichting

Een tiny house kopen of bouwen heb je niet van de ene op de andere dag gedaan. Als je de droom dolgraag uit ziet komen kun je niet buiten een flinke dosis vasthoudendheid. Maar om te weten hoe jouw droom eruit ziet kun je je wel afvragen hoe jouw kleine huisje er van binnen uit moet komen te zien. Dat maakt je droom tastbaarder en je vasthoudendheid -die je zo hard nodig hebt- groter. Het idee achter de inrichting van een tiny house is om alleen de belangrijkste spullen te bewaren: ontspullen dus. Als je je afvraagt hoe dit er voor jou uitziet, denk dan eens aan de volgende punten.

  1. Bewaar de spullen die je gebruikt. Sommige spullen liggen vooral stof te vangen, zoals veel boeken of ongebruikt speelgoed van je kinderen;
  2. Bedenk de toegevoegde waarde. Maak een scherpe keuze in wat voor jou de essentiële voorwerpen zijn in je leven. Zo wil je kunnen afwassen en schoonmaken, maar heb je daarvoor een hele kast vol spullen nodig?
  3. Je zou het niet opnieuw kopen. Dit is een slimme manier om je te verlossen van allerlei onnodige snuisterijen. Leuk dat je die stenen beeldjes op de kast hebt staan, die je op die ene rommelmarkt hebt gekocht, maar eigenlijk hecht je er niet aan.
  4. Van welke spullen je houd. Bewaar alleen spullen waar je echt een sterke verbinding mee ervaart. Bij meubels maakt deze regel het kiezen wat gemakkelijker, bij prullaria uit vroeger tijden wat moeilijker. Daarbij geldt vooral; de persoonlijke emotionele band telt.

Deze regels gaan natuurlijk niet alleen op voor een tiny house inrichting, maar kunnen je ook helpen om je appartement eindelijk van een opgeruimde presentatie te voorzien. Want onthoud; met ontspullen schep je orde en rust in huis. En wie wil dat nou niet?

Een tiny house kopen of bouwen; hoe doe je dat?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tiny house te betrekken. Zo kun je ervoor kiezen hem zelf bouwen, hem te laten bouwen of een bestaand huisje over nemen. Er zijn bedrijven die hippe standaardhuisjes bouwen, met als voordeel dat je zo’n huisje goedkoop kunt laten bouwen en goed kunt verkopen wanneer je erop bent uitgekeken. Voor de creatievelingen onder ons is zelf ontwerpen/bouwen de manier om het te bouwen zoals het in je hoofd zit. Je kunt hem dan zo duurzaam maken als je wilt, bepalen of er veel of weinig glas in komt, hoe groot de keuken moet zijn in verhouding tot de woonkamer, noem maar op. Een belangrijke voorbereiding bij de bouw is de aankoop of huur van grond. Zie je hier huizenhoog tegenop? Het probleem kun je tackelen door eens te kijken naar bestaande tiny houses. Doordat je in een handeling zowel de grond als het huisje regelt verklein je de complexiteit van je project aanzienlijk. Dat brengt ons bij de hamvraag, namelijk; welke spullen neem je mee?

Posts created 32

2 gedachten over “Tiny House inrichting: tips en modelwoning

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven