Tijdelijk interieur

Bij je schoonouders wonen: 7 tips voor het organiseren van je ruimte

Samenwonen met verschillende generaties is de afgelopen jaren steeds normaler geworden. Steeds meer mensen zien de kansen in van (tijdelijk) inwonen bij de schoonouders. Om te besparen op de almaar stijgende kosten van een koophuis, een oplossing te vinden voor het huizentekort, of voor het ontwikkelen van hechtere relaties bijvoorbeeld. Maar dit is natuurlijk niet het hele verhaal.

Want er zit ook een andere kant aan het plaatje. Een gebrek aan privacy en kans op conflicten worden door ervaringsdeskundigen vaak genoemd. Hier zijn zeven tips die je helpen om de ruimte die je hebt goed te organiseren en de balans in huis helpen te bewaren. Zo hebben jullie allemaal een fijne tijd tot het moment dat je weer een eigen plek hebt.

Stel regels vast 

Het is belangrijk dat je duidelijke regels afspreekt nog voor je verhuizen gaat. Als je bij je schoonouders gaat wonen en zij hebben een strikte regel ‘geen schoenen in huis te dragen’, zorg dan dat je je daaraan houdt. Als ze bij jou inwonend zijn en je wilt geen hond op de meubels, wil je ook dat ze zich daaraan houden. Zorg ervoor dat alle belangrijke regels besproken zijn voor je aan het verhuizen slaat.

Spreek je routines uit

Ben jij overdag aan het werk, vraag dan of je schoonmoeder haar was overdag doet. Zo heb je ’s avonds geen gekibbel over het gebruik van de wasmachine. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de douche en het koken. Je wilt voorkomen dat jij een chocoladetaart aan het bakken bent terwijl een ander bezig is aan zijn maaltijd vol knoflook.

Huur opslagruimte

Als je bij je schoonouders wonen gaat en het is een tijdelijke situatie, reis dan licht. Neem alleen het hoogst noodzakelijke mee, zodat je niet met rommel hoeft te sjouwen. Als het nodig is kun je een opslagplek bij Inbox huren, zodat je je spullen kunt ophalen wanneer je ze nodig hebt. Zo beperk je de impact van je verhuizing op je schoonouders tot een minimum.

Nog beter: maak een ophaalafspraak op je oude adres en wij nemen de zorg voor je spullen over, terwijl jij naar je schoonouders gaat. Woon je weer op jezelf, dan kan Inbox de spullen weer afleveren op je nieuwe adres. Zo hoef je de opslagruimte niet eens te bezoeken.

Gebruik manden

Als je de badkamer in huis deelt, kan het handig zijn een manier te bedenken om elkaar spullen uit elkaar te houden. Haakjes voor handdoeken zijn dan onmisbaar, maar ook manden voor de persoonlijke verzorgingsspulletjes kunnen helpen om ochtendlijke verwarring te voorkomen.

Manden zijn ook ideaal om eten van de koelkast en de voorraadkast in te bewaren. Of voor het bewaren van je voorraad schoenen bij de voordeur. Verzeker jezelf ervan dat ieder een eigen plek heeft om spullen als sleutels en de zonnebril op te bewaren. Zo voorkom je verwarring en het zoekraken van spullen. Want je schoonvader zal niet heel blij zijn wanneer zijn sleutels kwijt zijn, zeker als jij de laatste bent geweest die zijn auto heeft gebruikt.

Gebruik lijstjes

Wanneer je ruimte met anderen deelt is het belangrijk om zaken als inkopen en huishoudelijke taken goed te regelen. Zorg ervoor dat je duidelijke to-do lijstjes maakt en dat spullen die op zijn direct opgeschreven worden. Door dit soort kleine dingen goed te regelen kun je voorkomen dat er onnodige wrijving in huis ontstaat.

Stel grenzen vast

Het kan dan wel hun huis zijn, maar dat geeft je schoonouders nog niet het recht om in je spullen te neuzen als je niet thuis bent. Vergeet nooit te kloppen op gesloten deuren en respecteer elkaars privacy. Want op het moment dat een mens een beetje los komt van zijn gewoontes, kan het lastig blijken om eenvoudige dingen als tv-tijd en de etenstijden soepel te laten samengaan. Vergeet niet dat goede communicatie het meest effectieve middel is om het inwonend huishouden te organiseren.

Zorg voor een awesome trouwlocatie 😉

Misschien woon je bij je schoonouders om te sparen voor je huwelijk, misschien gewoon omdat het niet anders kan tijdelijk. Maar hoe dan ook: als je dan straks gaat trouwen, maak er dan een feest van op een locatie die helemaal van jullie is. Trouwen in Utrecht kan bijvoorbeeld op zoveel mooie locaties. Nu je dan een tijd geen ruimte voor jezelf hebt gehad, pak die dan bij je huwelijk dubbel en dwars terug!

Posts created 32

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven