De afgelopen decennia verzamelden we met zijn allen ontzettend veel spullen. Zeker voor de crisis werd er flink op los gekocht en geconsumeerd in Nederland. Het ging natuurlijk ook heel goed met de economie en daar werd met volle teugen van genoten. Nu is minimaliseren in huis juist helemaal hot!
Ideaal om de chaos in je hoofd te beteugelen 😉
Door al die aankopen werden onze huishoudens steeds voller. Kasten raakten vol met kleding, rekken met boeken, cd’s en dvd’s en noem het maar op. Zoveel spullen waarvan we eigenlijk allang niet meer weten wat we er eigenlijk mee moeten. Een aantal jaar geleden deed de opruimtrend zijn intrede. We ontdekten dat je veel gelukkiger wordt van minder spullen.
Je huis ontspullen zorgt niet alleen voor overzicht, maar ook voor rust in je hoofd en ruimte voor wat echt belangrijk is. In sommige fases van je leven kan het zelfs heel veel gedoe en irritatie schelen.
Je huis ontspullen is een kwestie van geluk
Veel mensen stellen zichzelf dit soort vragen bij een kledingstuk: “Heb ik dit de afgelopen 3 maanden aangehad? Nee! Ok dan gaat het weg”. Dit blijkt niet de juiste aanpak te zijn. Er is namelijk ook nog zoiets als seizoenskleding. En laten we wel wezen: in Nederland hebben heb je echt niet elke 3 maanden je zomerkleding nodig. Het is veel beter om het kledingstuk te bekijken en je af te vragen of je er gelukkig van wordt.
De meeste opruimgoeroes geven een zelfde soort advies: stel jezelf de vraag of je gelukkig wordt van de dingen in huis. Denk je vervolgens meteen na over hoe vervelend het jurkje zit, hoe krap het jasje is of noem maar op? Dan wordt jij er echt niet gelukkig van en mag het weg! Er zijn kledingstukken die je de afgelopen 3 maanden niet aan hebt gehad omdat het gewoon niet geschikt was voor het moment, dus dat zegt veel minder. Ga dus af op jouw eigen geluksgevoel!
Opruimen geblazen!
Het hebben van veel spullen maakt helemaal niet (meer) zo gelukkig als vroeg gedacht werd. Het hebben van minder spullen maakt juist veel gelukkiger. Zeker in bepaalde situaties en momenten in ons leven. Voor de volgende mijlpalen en momenten in het leven kan iedereen wel wat minder bagage gebruiken.
Verhuizen is daar een goed voorbeeld van. Niet voor niets staat ontspullen op nummer 1 van deze lijst met tips voor verhuizen.
1. Verbouwing: ontspullen om je ruimte optimaal te benutten
We houden in Nederland van verbouwen, zeker omdat veel van ons het zelf kunnen doen. Maar wanneer het huis helemaal vol staat met spullen, is verbouwen een grotere klus dan wanneer je de ruimte hebt.
Denk bijvoorbeeld eens aan het maken van een aanbouw of een kantoor aan huis: dan is het hebben van minder spullen ideaal wanneer je de nieuwe ruimtes kunt gaan inrichten. Er blijft dan bovendien veel meer ruimte over om in te leven.
Bovendien is het de ideale manier om ruimte vrij te maken voor dat thuiskantoor, of de inloopkast die je altijd al wilde. Waarom een berging gebruiken voor spullen die je eigenlijk nooit gebruikt? Die ruimte kun je dan beter ombouwen tot iets waar je dagelijks plezier van hebt.
2. Verhuizing: minder spullen = minder sjouwen
Verhuizen maakt iedereen wel eens mee. Van het ouderlijk huis naar een kamer in de randstad, van een klein appartement naar een groot woonhuis of naar een gezellige 2-onder-1 kap. Verhuizen kost heel veel energie omdat het niet alleen de dag zelf vermoeiend is, maar ook de dagen en weken ervoor en erna.
Al je spullen uitzoeken, inpakken, ordenen en wat er niet mee mag weggooien. Grijp je kans als je gaat verhuizen en ruim eens goed op. Zo zorg je dat je minder spullen hoeft te verhuizen.
Je zult merken dat minder spullen gelukkig maakt. Zowel voor de verhuizing, als erna wanneer je straks in je opgeruimde nieuwe woning zit. En niet te vergeten op verhuisdag zelf, als je met minder spullen en dozen hoeft te slepen!
3. Gezinsuitbreiding: ontspul de berging tot een kinderkamer
Een mooie mijlpaal in het leven kan gezinsuitbreiding zijn. Een moment dat veel nieuwe spullen vereist voor de baby, en daarom ook een moment dat vraagt om eens goed op te ruimen. Ruimte maken in huis voor jullie zoon of dochter, of je nou de rommelkamer verbouwt tot babykamer of gewoon ruimte maakt voor de babyspullen.
Door eens goed te ontspullen voordat de baby komt, zorg je voor meer rust en ruimte in het huis. Zo kunnen jullie straks met een opgeruimd huis en hoofd genieten van het nieuwste lid van jullie gezin. Voor zover het duurt, want probeer je huis maar eens ontspuld te houden met zo’n kleine…
4. Voor jezelf beginnen: kantoor aan huis
Net als de gezinsuitbreiding een beetje in het verlengde van gebeurtenis 1, de verbouwing. Begin jij binnenkort voor jezelf en wil je graag vanuit huis werken? Dan is een thuiskantoor de manier om van jouw eigen business iets succesvols te maken. Geconcentreerd werken in een thuiskantoor kan alleen maar wanneer het geordend is en goed opgeruimd.
Maar net als de kinderkamer zijn er in bij deze levensgebeurtenis meer redenen om te ontspullen dan verbouwen. Want ook als je gewoon aan de keukentafel plaatsneemt met je laptop, komen er veel extra spullen kijken bij een eigen zaak. Wat denk je van archief, voorraden, relatiegeschenken en kantoorartikelen? Je wederhelft is er vast niet blij mee als jullie gemeenschappelijke ruimte wordt bedolven onder je ondernemersdrift.
Maar ook als je het rijk voor jezelf hebt, is het verstandig om te zorgen dat je ruimte hebt om je werkspullen goed op te ruimen. Het is niet voor niets een cliché dat je je werk niet mee naar huis moet nemen. Juist als je geen aparte ruimte als kantoor inricht, is het belangrijk om niet altijd tussen je werkspullen te zitten.
5. Voorjaarsschoonmaak
Elk voorjaar is het weer zover: men krijgt de kriebels en wil dat alles weer eens lekker gelucht, opgeruimd en gepoetst wordt. Dit is dan ook hét moment om oude en nieuwe spullen te bekijken, op te ruimen en eventueel weg te doen.
Spullen hoeven natuurlijk niet direct weggegooid te worden, ze kunnen ook netjes worden opgeslagen voor later. Ook daarmee schep je ruimte die je kunt gebruiken voor dat thuiskantoor of die inloopkast. Hoe dan ook, minimalisme in de hoeveelheid spullen is geen slecht idee!
6. De kinderen het huis uit (en opnieuw verhuizen?)
Tenslotte kan het moment dat je van die prachtige gezinswoning verhuist naar een seniorenwoning of flat, ook hét moment zijn om je oude huis te ontspullen. Je gaat immers kleiner wonen dus je kunt straks lang niet alles kwijt wat er nu op zolder of in de garage staat.
Als de kinderen het huis uit zijn, is het waarschijnlijk sowieso een goed idee om eens te ontspullen. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat je al dat speelgoed met zoveel mooie herinneringen de deur uit moet doen. Maar voor veel van de kinderspullen kun je een prima tweede leven vinden. Bijvoorbeeld met een donatie aan Stichting Babyspullen.
Na het ontspullen van je huis is het belangrijk om je woning netjes te houden. Zo kan je voor jezelf de regel stellen dat als er 1 nieuw ding in komt, er ook 1 ding moet plaatsmaken. Koop je een nieuwe jas? Dan moet er een andere jas weg. Dit kan je hanteren voor alles in huis en wanneer je dit consequent doet, ruim je continu op!
Een stappenplan om te beginnen met ontspullen
Een begin maken met het ontspullen van je huis kan knap lastig zijn. Opeens moet je gaan nadenken over welke spullen je eigenlijk niet gebruikt en hoe je je huis opgeruimder en leger kan maken. We begrijpen het best als je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken.
Hoewel je het uitzoeken en opruimen toch echt zelf zal moeten doen, kan deze checklist je misschien wel een eindje op weg helpen. Lees van tevoren de tips door en kruis terwijl je bezig bent af wat je hebt gedaan en waar je je aan hebt gehouden. Zodra je 10 vinkjes ziet ben je als het goed is bij het eind beland.
- Een plek voor alles: bewaar alles op een vaste plek zodat je het overzicht goed bewaart.
- Géén plek voor álles: de spullen waar je eigenlijk geen plek voor hebt zijn misschien overbodig.
- Van papier naar digitaal: scan belangrijke papieren en versnipper ze dan.
- Sorteer spullen in vier categorieën bij het opruimen: houden, weggeven, verkopen en weggooien.
- Ruim elke dag 15 minuten op, niet in één keer een hele dag: zo is de kans kleiner dat je het uitstelt.
- Doe spullen in dozen die je drie maanden bewaart: als de spullen er dan nog in zitten, kunnen ze weg.
- Bewaar spullen tijdelijk buitenshuis: mis je ze niet, dan kun je ze wegdoen.
- Schakel je emoties uit tijdens het opruimen: neem afscheid van cadeaus die je niet mooi vindt.
- Ga bij het begin van elke seizoen na of je spullen weg kunt doen: zo verspreid je de klus.
- Iets nieuws erin, iets ouds eruit: hou je je aan deze regel, dan heb je nooit teveel spullen in huis.
Heerlijk artikel dit!! Ik ben echt een Marie Kondo fan. Ik houd erg van ontspullen en opruimen. Ik heb met name de kledingkast goed doorlopen en de dingen die niet lekker zaten wegegeven. Ook boeken, cd’s en dvd’s zijn allemaal de deur uit gegaan en heb hiervan alleen maar de leukste gehouden. Ook het servies moest er aan geloven.. Ik had er genoeg voor een heel weeshuis. En dan nog de prullaria. Ik heb hier een paar jaar geleden al dozen van weggedaan. Heerlijk. Zo blijven alleen de voor mij leukste en dierbaarste spullen achter en die laten meer zien wie ik ben en geniet er meer van!