Dit is een gastblog van Jolanda Huijsmans van www.digibach.nl. Jolanda is een gediplomeerd Bachbloesem therapeut en werkzaam in de gehandicaptenzorg. Op haar website schrijft zij over de geneeskrachtige werking die in de natuur besloten ligt!
Mindfulness is de laatste tijd, net als meditatie, erg populair. Het is een manier om meer “in het nu” te leven. Je staat met je volle aandacht in het heden, zonder je druk te maken om verleden of toekomst. Dat zijn immers dingen die toch buiten je macht liggen om te veranderen.
Luisteren naar je gevoel
We zijn het niet gewend om te luisteren naar ons gevoel. En toch is onze intuïtie een onmisbaar onderdeel in ons leven en voor onze ontwikkeling.
Luisteren naar elkaar is belangrijk, om te kunnen communiceren.
Luister daarbij ook met je hart, geef je intuïtie een stem.
Soms heb je het gevoel dat iemand je wel hoort, maar niet écht naar je luistert.
Of dat je al gelijk allerlei adviezen krijgt, terwijl je alleen maar even je verhaal kwijt wilt. Of even stoom afblazen………..
Mindful luisteren
Dat is luisteren met al je aandacht naar wat iemand te vertellen heeft. Op een liefdevolle manier en je gevoelsmatig in de ander verplaatsen, ook wel empathie genoemd. De kunst van goed luisteren kun je aanleren door veel te oefenen om de aandacht volledig bij het gesprek te houden, en niet alvast over oplossingen gaan zitten nadenken. Pratend tot oplossingen komen, met gebruik van je intuïtie.
Het vraagt veel discipline,om je hierin niet door je eigen emoties te laten meeslepen.
Want natuurlijk roept wat de ander jou verteld bij jou ook emoties op.
‘Iedereen denkt aan het veranderen van de wereld, maar niemand overweegt zichzelf te veranderen’. Leo Tolstoj.
Verander de wereld en begin bij jezelf
Zo ben ik nu eenmaal, daar kan ik ook niets aan veranderen, is een uitvlucht om niet te hoeven luisteren naar je innerlijke stem, die verteld dat sommige eigenschappen niet zo fraai zijn. Dat je nog innerlijk kunt groeien om op een liefdevolle manier te leven. Durf je het aan, om echt te luisteren?
Of kun je daar wel een steuntje in gebruiken van de Bachbloesems,
Negatieve emoties
Om duidelijk te krijgen hoe de Bloesemtherapie werkt,moet je eerst het probleem van de “negatieve” emoties begrijpen. Want wat is eigenlijk een angst, wat is een onzekerheid of een irritatie? Zijn het op zichzelf staande emoties?
Een angst is geen angst, maar het ontbreken van het tegenovergestelde (moed). Het ontbreken van moed is dus je eigenlijke probleem. Door omstandigheden in je leven heb je dus maar één kant van de eenheid ontwikkeld.
De Bloesemtherapie helpt met het maken van de verbinding met je intuïtie. Door deze verbinding ga je beter aanvoelen wat goed voor je is.
Luister ook naar je hond of kat!
Ook dieren hebben gevoelens. Het is belangrijk om ook naar je huisdieren te luisteren, zodat die zich ook happy en goed in hun vel voelen.
Veel probleemgedrag, zoals blaffen of verlatingsangst, komt voort uit die verstoorde balans van emoties of gevoel.
Vind de antwoorden in jezelf
Hans Stolp schrijft in het boek Luister alsjeblieft: “Het is voor mij steeds een wonderljke ervaring om keer op keer te merken dat de echte antwoorden waarmee ik zelf verder kan bij pijnlijke of moeilijke situaties, van binnenuit komen. Het zijn praktisch nooit de antwoorden die een ander mij aanreikt die mij verder helpen”.
Leer stil te zijn en je eigen gedachten waar te nemen, je gedachten aan je voorbij te laten gaan, zonder er iets mee te moeten. Mindfulness als levensstijl.
Tot slot: het gedicht ‘Luisteren’ van Leo Buscaglia werd al in de jaren 80 van de vorige eeuw gepubliceerd. Maar de boodschap is nog steeds actueel. Ik vond het gedicht in een map met gedachten en gezegden van mijn vorig jaar overleden vader. Bedankt pap!
Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik vraag.
Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen,
waarom ik iets niet zo moet voelen
als ik voel
dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.
Als ik je vraag naar mij te luisteren,
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn problem op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.
Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.
En als je wilt praten,
Wacht dan even en ik beloof je
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.
(Vertaling uit: ‘Loving eachother’ – Leo Buscaglia)
2 gedachten over “Mindful luisteren: naar jezelf en naar anderen”
Reacties zijn gesloten.