Zo zorg je voor een gezonde werkomgeving!

Zo creëer je een gezonde werkomgeving; 3 tips

Voor veel werknemers doet het kantoor doordeweeks eigenlijk dienst als een tweede thuis. Ze brengen er namelijk vaak veel van hun tijd door. Logisch dus dat zij dat wensen te doen in een zo gezond mogelijke werkomgeving. In dit artikel geven wij je drie tips waarmee een gezonde werkomgeving gecreëerd kan worden. De tips lopen uiteen van luchtreiniging tot voeding tot ergonomie.

Luchtreiniging

Een van de gezondheidsoverwegingen om rekening mee te houden bij de inrichting van een kantoor, heeft te maken met de luchtkwaliteit. Als werkgever heb je te maken met wettelijke eisen die worden gesteld aan de luchtkwaliteit en luchtverversing op kantoor. Zo geldt voor luchtverversing 30m3 schone lucht per uur per persoon als richtlijn. Om die reden is het belangrijk om na te denken over zaken zoals de bekleding van de meubels en het verfgebruik (vanwege gifstoffen). Luchtreiniging zorgt voor een gezondere werkomgeving. Wanneer er regelmatig verse en schone lucht wordt aangevoerd – dat kun je al bereiken door de ramen open te zetten – daalt de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht. De hoeveelheid bacteriën en andere schadelijke stoffen die ziektes kunnen veroorzaken, worden daarmee ook verminderd. Net als de kans op ziekteverzuim en veelgehoorde klachten op kantoor zoals hoofdpijn. Door het kantoor met planten aan te kleden, kun je de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht ook verminderen, waardoor het optreden of verergeren van allergieën wordt voorkomen.

Voeding

Een andere tip waarmee een gezonde werkomgeving gecreëerd kan worden, heeft te maken met voeding. Voeding speelt namelijk een belangrijke rol bij problemen zoals overgewicht en vermoeidheid. Twee zaken die vaak hand in hand gaan met een zittende levensstijl. En waar vind je vaak zo’n zittende levensstijl? Precies! Op kantoor. Een gezond voedingspatroon vormt een belangrijke eerste stap naar een sterk afweersysteem, en een energiek en fit gevoel. Een van de manieren waarop je een gezond voedingspatroon onder werknemers kunt stimuleren, is te zorgen voor een aanbod van verantwoorde voedingskeuzes. Vergeet die gevulde koektrommels! Zorg in het personeelsrestaurant en in de vergaderruimtes voor een aanbod van gezonde tussendoortjes, salades en vers fruit. Vergeet daarbij vooral avocado’s niet. We horen je denken: Hoe gezond is avocado dan? Nou, behalve hip en happening, heel gezond! Iedereen doet er goed aan deze vrucht met mate aan hun wekelijkse eetroutine toe te voegen.

Ergonomie

De zittende levensstijl die vaak te vinden is op kantoor, brengt ons bij de laatste tip. Een andere gezondheidsoverweging – naast de luchtkwaliteit – om rekening mee te houden bij de inrichting van een kantoor, is ergonomie. Zo’n hele dag zitten kan namelijk funest zijn voor het lichaam. Kantoormeubilair dat de werknemers niet ondersteunt en geen comfort biedt tijdens het dagelijkse werk, leidt tot ongemak, klachten en ziekteverzuim. Het zitten in dezelfde houding brengt ook weinig nieuwe creativiteit en motivatie. Een manier om daarmee om te springen en waardoor een gezonde werkomgeving gecreëerd kan worden, is door te zorgen voor een goede ergonomie op kantoor. Dit kun je al bereiken door ergonomische stoelen, ergonomische toetsenborden, in hoogte verstelbare bureaus (zit-sta werkplekken) en in hoogte verstelbare schermstandaarden aan te bieden.

Dit zijn slechts een paar van de tips waarmee een gezonde werkomgeving gecreëerd kan worden. Welke tips weet jij nog meer?

Posts created 32

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven