Turkoois betekenis | Brenger van evenwicht

Turkoois is een edelsteen met een kleur die kan variëren van blauw tot groen. Dankzij zijn unieke kleur is het al duizenden jaren een graag gedragen edelsteen, die bovendien vaak wordt gebruikt als ornament in gebouwen en graftempels.

De steen heeft vele namen gedragen, maar dankt zijn uiteindelijke naam aan de manier waarop hij werd geïntroduceerd in Europa. Vanuit de mijnen in de Perzische provincie Khorasan, kwam de edelsteen uiteindelijk via Turkije bij “ons” terecht. De Franse term voor “Turks” is turquois. Voeg een “e” toe en je hebt turquoise, een andere veelgebruikte spellingswijze voor de steen, in de loop der tijd verbasterd tot turkoois.

Kleur en uiterlijk

Turkoois is een koperhoudend aluminiumsilicaat. De steen is ondoorzichtig en poreus. Hij heeft een wasachtige glans en een splinterig breukvlak. Een edelsteen die bestaat in allerlei kleuren. Van hemelsblauw, blauwgroen tot appelgroen.

Bij blootstelling aan licht en zuren verliest deze edelsteen zijn kleur en verbleekt. Bij sieraden maakt met vaak gebruik van imitatieturkoois.

Turkoois betekenis

Turkoois betekenis in verschillende culturen

In veel culturen wordt turkoois al duizenden jaren beschouwd als een heilige steen. Hij zou geluk brengen, en werd veel gedragen als talisman.

De oudste vondsten stammen uit het oude Egypte, waar graven van 3000 voor Christus zijn bekleed met turquoise inleg. Het was de steen van de godin Hathor, de beschermheilige van de plaats Serabit el-Khadim, waar het werd gedolven.

In het Perzische rijk werd de hemelsblauwe steen om de nek of pols gedragen als bescherming tegen een onnatuurlijke dood. Veranderde de kleur van de steen, dan zou de drager op zijn tellen moeten passen. Er werd namelijk geloofd dat dit duidde op naderend onheil.

Overigens kan turkoois écht van kleur veranderen, maar dat heeft niets te maken met naderende dood en verderf. Het heeft wél te maken met chemische reacties, bijvoorbeeld veroorzaakt door cosmetica of een bepaalde zuurgraad van de huid. Houd hier dus rekening mee bij het dragen van een turkoois armband of ketting!

Turkoois was ook een heilige steen voor de oorspronkelijke volkeren uit het zuidwesten van Amerika – de Zuni en Pueblo – en de Azteken en Maya’s. Voor die laatste volken was het bovendien een kostbare en cultureel belangrijke steen.

Herkomst van de Turkoois

De Egyptenaren waren de eersten die Turkoois in de afzettingen op het schiereiland Sinaï ontdekten. Daarna werd deze steen in de Middeleeuwen door kruisvaarders ontdekt. Zij kwamen daar voor het eerst in aanraking met deze steen. Zo ontstond de naam: wat  betekend: “Turkse steen”.

De steen komt voor in Iran, Mexico, Arizona, China, Tibet en Birma.

De werking van Turkoois

Turkoois is de steen die evenwicht brengt bij extreme stemmingswisselingen. Hij is opwekkend en brengt evenwicht bij moeheid en uitputting. Het is ook een echte vrouwensteen. Want voor vrouwen kan deze steen helpen bij hormonale schommelingen tijdens de menopauze door zijn rustgevende werking. Bevordert ook de intuïtie en de creativiteit.

Als er een kleurverandering optreed tijdens het dragen, opgelet!  Dat is een teken van een verandering van het energie niveau van de drager.

Helpt bij lichamelijke klachten als: reuma, jicht, maagklachten en virusinfecties.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven