Tijgeroog betekenis en eigenschappen | Kracht van de tijger

Tijgeroog is een prachtige edelsteen van diepbruin, gemengd met warme oranje en bijna zwarte tinten. Het is een steen die kracht, energie en warmte uitstraalt.

It’s the eye of the tiger, it’s the thrill of the fight
Risin’ up to the challenge of our rival

~ Survivor; Eye of the Tiger

Het bekende nummer van Rocky, dat speelt onder de trainingsmontage van de titelheld. Waarschijnlijk gaat het hier om het echte oog van een echte tijger en niet om de steen. Maar toch beschrijft het nummer precies waar tijgeroog je bij helpt. Tijgeroog en Eye of the Tiger: een ijzersterke combinatie als je een dosis motivatie nodig hebt!

Tijgeroog staat voor bescherming en energie. Hij is rustgevend, en schenkt zelfvertrouwen. En dankt zijn naam aan het kenmerkende uiterlijk, waardoor hij op een oog lijkt. In de Middeleeuwen werd de steen gedragen als bescherming tegen het boze oog. Tegenwoordig wordt deze pijnstillende  steen gedragen om te beschermen tegen overprikkeling van het zenuwstelsel.   Zoals een echte huisbeschermer dat hoort te doen worden we beschermd tegen negatieve invloeden van buitenaf die stress veroorzaken.

Tijgeroog betekenis: king of the hill!

Kleuren uiterlijk

De tijgeroog is goudgeel. Het kenmerkende effect van deze steen wordt gevormd door blauwzwarte en geelbruine ingebedde stukjes in kleurloos kwarts. Door de golvende weerschijnende structuur en glans  ontstaat een lichtreflectie in de vorm van een spleet. Hierdoor lijkt het net een oog. Dit effect komt het beste tot zijn recht als de steen bol geslepen wordt.

Tijgeroog:betekenis in verschillende culturen

De steen was al bij de oude Grieken bekend. Voor hen was het de steen die je een goed humeur bezorgde en de zintuigen versterkte. Ook zou de steen beschermen tegen verkeerde vrienden en negatieve invloeden. Vandaar dat de steen ook als huisbeschermer kan dienen.

In de Middeleeuwen werden tijgeroog en andere stenen met oogeffect gedragen als amulet tegen het boze oog.

In de 19e eeuw werd vooral de decoratieve waarde gewaardeerd.

Tijgeroog kristallen schedel
Een kristallen schedel van tijgeroog

Herkomst van de Tijgeroog

In Zuid-Afrika werden grote hoeveelheden tijgerogen ontdekt toen men tijdens de Witwatersrand-goldrush (1886) op zoek was naar goud en diamanten. De verhalen over onmetelijke rijkdommen in de vorm van goud en diamanten trokken toen veel mensen naar Zuid-Afrika. Tijgeroog en valkenoog werden gevonden in de buurt van het plaatsje Griquatown. Deze streek (het district Prieska) is nog steeds een belangrijke vindplaats van tijgeroog.

De prijs van deze edelsteen was ooit net zo hoog als die van diamant. Maar dat veranderde snel toen er enorme hoeveelheden gevonden werden.

Verschillende soorten

  • De valkenoog (grijsblauw of zwart): Valkenoog helpt bij diverse oogkwalen,  goed voor de luchtwegen en beschermt tegen computerstralingen. Verder is deze steen rustgevende, geeft zelfvertrouwen en brengt beide hersenhelften in evenwicht. Hij bevorderd de concentratie en helpt om angsten onder ogen te zien.
  • De stieroog, ook wel de rode tijgeroog genoemd (rose tot rood): Geeft verlichting bij hoofdpijn en gewrichtspijn.
  • De katoog (roodbruin:Katoog is ontspannend voor de ademhalingsorganen en het bewegingsapparaat.

Pseudowetenschap: de helende werking van Tijgeroog

In de categorie “pseudowetenschap” beschrijf ik van iedere edelsteen de geneeskrachtige werking die eraan wordt toegeschreven. Die werking is niet wetenschappelijk aangetoond (vandaar dus die pseudowetenschap he…) Toch gaat deze kennis vaak al generaties lang mee en zijn er veel mensen die aangeven baat te hebben gehad bij edelsteentherapie.

Placebo of niet? Dat laat ik aan jou over! En als een placebo werkt doordat het je herinnert aan je doelstellingen, is het dan een placebo?

Tijgerogen zouden bescherming bieden tegen negatieve invloeden. Hij geeft positieve energie doordat je leert om je eigen weg te volgen, zonder je te laten beïnvloeden door de mening van anderen. Het oog van de tijger geeft moed, kracht en doorzettingsvermogen. Deze steen heeft een duidelijke verbinding met de Bachbloesem Centaury.

Het is een steen die vreugde en warmte uitstraalt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven