Minimalist worden: zo houd je het vol

De minimalist: hoe word je er een?

Je ziet ze meer en meer. Mensen die verhuizen naar een tiny huis. Anderen die van hun overtollige spullen af willen komen. Die mensen die het gelukkigst zijn met zo min mogelijk materie. Oftewel: de minimalist. De minimalist ervaart meer overzicht en controle, waardeert de kleine dingen extra veel en vult zijn tijd veel nuttiger dan voorheen. Is minimalisme ook iets voor jou? In deze blog lees je hoe je een minimalist wordt.

Dé minimalist bestaat niet: creëer je eigen regels

Minimalisme is een brede term die niet voor iedereen hetzelfde betekent. Sommige mensen verplichten zichzelf tot een maximaal aantal items in hun kledingkast, anderen willen kleiner wonen. Een derde categorie minimalisten wil ook zo min mogelijk consumeren. Dus voordat je drastisch spullen weggooit moet je eerst bedenken wat minimalisme voor jou betekent en wat jij wilt veranderen aan je huidige lifestyle.

Begin met een schone lei

Geef maar toe: niet alles in jouw huis heeft toevoegde waarde. Zelfs niet als niet-minimalist, of minimalist in spé. Zo heeft de schoenendoos van jouw laarzen geen enkel nut. En ook de kapotte spullen zal je na jaren van defect zijn écht niet meer gaan repareren. Kijk kritisch naar je spullen en bedenk welke waarde toevoegen én welke juist ruimte verspillen. Die tweede categorie gooi je – vanzelfsprekend – weg. Of hergebruik ze op een manier dat ze wél waarde toevoegen aan je interieur.

Categoriseer je spullen

De minimalist in hart en nieren heeft voor elke categorie spullen een plekje gevonden. Schaar, pen, plakband of notitieblok nodig? Dat ligt in de knutsellade. Zoek je een HDMI-kabel of wil je jouw telefoon opladen? Kijk even in de elektronicalade. Het klinkt wellicht een tikkeltje autistisch, maar het categoriseren van je spullen schept orde in je hoofd. Je ziet in één oogopslag welke spullen in die categorie je hebt en kunt snel beslissen of elk item in de categorie voor jou van waarde is.

Stel een paar kritische vragen

Eigenlijk hebben we zelden “iets nodig”. Je gebruikt dat ene tasje al jaren niet meer, maar je hebt het wel van je oma gekregen. Die broek pas je allang niet meer, hoewel je net aan het diëten bent. Als je een minimalist wilt worden moet je jezelf kritische vragen durven stellen. Zoals “Is het object nuttig om te hebben?”, “Heb ik hier maar één van?” en “Brengt het me vreugde of plezier?”. Een ‘ja’ op een van bovenstaande vragen betekent dat je het object nog even kunt houden. Tot een revaluatie anders uitwijst.

Minimalist worden? Stel jezelf dan een aantal kritische vragen

Omarm multifunctionele spullen

Je keukenla puilt behoorlijk uit als je losse wijnopeners en bieropeners hebt. Om maar een voorbeeld te noemen. Je kunt beter een multifunctionele tool gebruiken die alle soorten flessen open kan maken. Je bespaart ruimte en raakt minder snel iets kwijt. Dit is slechts een voorbeeld van multifunctionele spullen die jouw leven als de minimalist makkelijker gaan maken!

Koop minder spullen

Als je bij deze stap bent aangeland, ben je al ontzettend ver in het proces: Hoe word je een minimalist? Veel startende minimalisten maken echter een grote fout. Ze hebben veel weggegooid en zodoende veel lege kasten en/of planken. Ter compensatie, en omdat ze zo trots op zichzelf zijn, vergrijpen ze zich aan nieuwe spullen. En hiermee wordt hun hele minimalistische lifestyle direct volkomen ongeloofwaardig. Want een echte minimalist probeert het aantal spullen zo klein mogelijk te houden, en een goed leven te leiden met de spullen die hij/zij heeft.

 

Deze blog is geschreven door Anne van Sans Plus freelance tekstschrijver en marketeer.

Posts created 32

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven