Chocoladevlekken verwijderen handige tips

How to: chocoladevlekken verwijderen met melk en eieren

Chocolade is de guilty pleasure van bijna iedere vrouw (en stiekem ook van veel mannen). Het is lekker zoet én schijnt je gelukkiger te maken. Totdat jouw heerlijke bonbon of krakende chocoladereep een vlek achterlaat op je nieuwe trui, de bank of ergens anders… Gelukkig hoeft chocoladevlekken verwijderen geen smet op je goede humeur te betekenen. Als je je hoofd maar koel houdt.

Chocolade smelt snel op je tong, maar ook op je kleding… Helaas zijn chocoladevlekken vrij hardnekkig van aard en is het niet altijd eenvoudig om ze te verwijderen. Het is het beste om eerst te onderzoeken hoe de vlek het beste verwijderd kan worden, alvorens aan de slag te gaan. Je wil namelijk voorkomen dat je de vlek verergert.

Waar zitten de chocoladevlekken?

Het maakt een groot verschil of de chocolade op je broek of blouseje is gevallen. Elk kledingstuk is namelijk gemaakt van ander materiaal, waardoor het een andere schoonmaakmethode vergt. Je kunt aan het waslabel zien welke stof het is. Op basis daarvan kun je bepalen hoe je de chocoladevlekken het beste kunt verwijderen.

Chocoladevlekken verwijderen in 4 stappen

1. Probeer de chocoladevlek te verwijderen met een mes of een lepel. Forceer dit niet, want als je hard wrijft dan trekt de chocolade alleen nog maar dieper in de stof.
2. Omdat chocolade snel smelt, kun je het proberen af te koelen met koud, stromend water. Hiermee voorkom je dat de vlek nog dieper in de stof trekt.
3. Breng melk of een eidooier aan op de chocoladevlek om hem te verwijderen (zie hieronder)
4. Was de stof volgens de instructie op het waslabel.

Chocolade en melk bij chocoladevlekken
Chocolade en melk zijn sowieso een goede combi. Maar ook bij vlekken!

De juiste schoonmaakmiddelen

Wat je ook doet – gebruik geen zeep, afwasmiddel of wasmiddel. Deze werken averechts en zullen de vlek alleen maar erger maken. In plaats daarvan moet je een trucje van vroeger toepassen, die jouw oma vast nog weet. Giet wat melk over de chocoladevlek, gun het wat tijd om in te trekken en gooi het kledingstuk daarna in de was. Melk heeft de ideale samenstelling om chocoladevlekken op te lossen en dus te verwijderen.

De tweede methode voor het verwijderen van chocoladevlekken is een magische mix van zuivere alcohol (glycerine) met een eidooier (dus alleen het eigeel). Dat is met name geschikt voor oude chocoladevlekken, die al zijn opgedroogd in de stof. Dit goedje moet je even laten inwerken om vervolgens uit te spelen met koud water. Je kunt tijdens het spoelen een beetje over de vlek wrijven om het nog iets beter los te weken. Daarna moet je de stof wassen volgens het wasvoorschrift.

Eieren tegen chocoladevlekken

Een ander geschikt schoonmaakmiddel is wasbenzine. Wasbenzine is met name geschikt voor katoen, linnen, wol en zijde. Dit is een wat sterker en agressiever product, dus gebruik dit alleen als de andere schoonmaakmiddelen niet geschikt zijn. Wasbenzine is dus met name geschikt om grote en hardnekkige chocoladevlekken te verwijderen. Smeer wat wasbenzine op een theedoek, wrijf het langzaam over de vlek tot de vlek minder wordt. Spoel de stof daarna uit met een handsopje.

Chocoladevlekken verwijderen uit witte stof

Witte stof is ontzettend besmettelijk. Met andere woorden, een vlek is zo gemaakt. Chocolade is natuurlijk heel erg contrasterend en wil je zo snel mogelijk uit de witte stof verwijderen. Hebben bovenstaande schoonmaakmiddelen niet het gewenste resultaat? Gebruik dan bleek. Dit schoonmaakmiddel bleekt de stof, waardoor het pigment van de chocoladevlek verdwijnt. Wel voorzichtig deppen, niet wrijven of teveel in één keer gebruiken!

Posts created 32

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven