Chaos in mijn hoofd en wat je eraan kunt doen

Chaos in mijn hoofd. Hoe ordenen helpt tegen een vol hoofd

Straks nog op en neer naar de supermarkt, even bedenken wat ik ook alweer moet halen. Misschien handiger om eerst nog even mijn collega te bellen over die afspraak van morgen. Maar waar ligt mijn telefoon eigenlijk…” Herkenbaar? In deze drukke, gehaaste maatschappij overschrijden onze to-do-lijstjes de uren in een dag. We hebben soms zoveel gedachten dat we gewoonweg niet meer weten waar we moeten beginnen. Vervelend, vermoeiend maar bovenal: onnodig. Want een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd.

Dat zorgt niet alleen voor meer rust, maar ook voor een betere concentratie en een gelukkiger gevoel.

Lees ook hoe edelstenen en mineralen mij al van jongs af aan helpen te focussen

Geef spullen een vaste plek

Hoe bemoederend dit ook klinkt, dit is een essentiële stap naar het verminderen van de chaos in je hoofd. Met een vol hoofd ben je snel geneigd om alledaagse voorwerpen zoals je sleutels ergens neer te gooien: op de bank, op het aanrecht of in je tas. Daarna kost het je telkens energie om te bedenken waar ze dit keer liggen. Energie die je liever besteed aan belangrijke zaken zoals je werk of je vrienden. Ditzelfde geldt ook voor andere spullen, zoals de afstandsbediening, belangrijke documenten en zaken als opladers. Door deze spullen een vaste plek te geven creëer je een soort routine voor jezelf. Oftewel, als dit proces automatisch gaat, scheelt het je weer een ding om over na te denken.

Pak alleen de spullen die je nodig hebt

“Als ik chaos in mijn hoofd heb zie ik dat terug in mijn gedrag. Als ik een leuke jurk nodig heb voor een feest, trek ik gerust al mijn kleding uit de kast om vervolgens toch mijn lievelingsjurk aan te doen. Vervolgens zit ik wel in de rommel.” Dit soort situaties komen je vast bekend voor als je ook een overvol hoofd hebt. Vergelijk het met een internetpagina waar 30 tabbladen openstaan. Of met een bureau waar veel te veel papierwerk op ligt. Veel spullen om je heen zorgen voor afleiding waardoor je je focus verliest. Daarom raden we je aan om alleen datgene te pakken wat je nodig hebt, en de rest op te bergen (het liefst op hun vaste plek!).

Creëer een dynamisch notitiebord

Chaotische gedachten verminder je door dingen op te schrijven. Het helpt je om gedachten van je af te zetten en dingen te onthouden. Ook fungeert het als een herinnering. Tenminste, als je het op een zichtbare plek opschrijft en niet in een klein notitieblokje. Wat dacht je van een mooi whiteboard of krijtbord op een centrale plek in huis? Hier kun je alles opzetten wat je maar wil. Bijvoorbeeld belangrijke afspraken, boodschappenlijstjes, telefoonnummers of goede ideeën. Is de informatie niet meer relevant? Dan wis je het gewoon weer uit. 

Ben jij iemand die altijd alles vergeet? Dan kun je ook kleine notities voor jezelf schrijven en deze opplakken in huis. Bijvoorbeeld ‘kaas halen’ op de koelkast of ‘tandarts bellen’ bij de telefoon.

Een vol hoofd verpest je focus

Minder spullen betekent minder chaos in mijn hoofd

Filosofen zeggen weleens dat je interieur een weerspiegeling van je geest is. Als dat zo is, zou je de rust in je hoofd terug kunnen brengen door rust in je interieur aan te brengen. En daar zit zeker een kern van waarheid in. Een rustige omgeving zorgt voor een opgeruimd gevoel en een verhoogde concentratie.

Tijdens een mensenleven verzamelen we heel wat spullen, wat een rustige leefomgeving in de weg staat. Je hebt simpelweg te weinig plek om alles een vaste plek te geven en alles ‘uit het zicht’ te hebben. Daarom kan het geen kwaad om eens kritisch door je spullen heen te gaan: heb ik dit allemaal nodig? Het goede nieuws is dat je niet per se voorgoed afscheid hoeft te nemen. Je kunt het ook tijdelijk laten opslaan, totdat je het weer nodig hebt!

Ook interessant: verbeter je concentratie met deze apps

Loopt je hoofd over?

Dan kan meditatie of mindfulness je helpen om de zaken weer helder te zien. Voor “noodgevallen” – plotselingen aanvallen van stress, zeg maar – kan ik je ook van harte Bach rescue aanraden. Al van jongs af aan heb ik daar zelf veel baat bij, in stressvolle periodes. Ook lekker als je ‘s nachts ligt te malen en maar niet in slaap komt!

Posts created 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven